Portrætbillede, sådan får jeg det bedste udtryk frem i dit portræt

·

Portrætbillede af Gitte, hun sidder med lukkede øjne og ser tilfreds ud

Har du nogensinde haft tanker som ”Jeg kan ikke lide at få taget et portrætbillede” og ”Jeg får altid et påtaget smil på billeder”?

Du er ikke alene – mange af os er vores egen største kritiker! Vi kan se de små såkaldte ”fejl” ved os selv, som ingen andre nogensinde ville lægge mærke til. Dog er disse små ting det, som gør vores udseende unikt, og derfor er det vigtigt, at vi lærer at påskønne vores forskellighed fra andre.

Også i fotografiens univers fejrer vi forskellighed, da det er denne, som giver et billede personlighed. At turde vise personlighed i et portrætbillede kan til gengæld også være skræmmende – men hvorfor er det egentligt sådan, når vi lever i en tid, hvor der bliver taget flere billeder end nogensinde?

I dette blogindlæg vil jeg derfor fokusere på, hvilke værktøjer der kan bruges for at fange personlighed i et portrætbillede – og derigennem få de bedste og mest autentiske portrætbilleder.

Selfie vs. Portrætbillede

Det er helt normalt, hvis du synes, at det er skræmmende at få taget portrætbilleder. Vi lever i en selfie-verden, hvor vi altid selv er i fuld kontrol over, hvordan vi ser ud på billedet. Når vi tager billeder af os selv, er det ofte taget med udgangspunkt i den opfattelse, vi har af os selv. Er der noget, som skal gemmes væk? Eller måske sættes i fokus? Alt dette er vi vant til selv at kunne styre. 

Vil du have dit ansigt til at se slankere ud på dit selfie-billede, så holder du bare kameraet lidt mere opad. Kan du bedre lide dit ansigt drejet en tand til siden, jamen så gør du bare det. Du kan se hver eneste bevægelse direkte på telefonen, så du rammer lige præcis den vinkel, du synes ser allerbedst ud.

Måske bruger du endda også Instagram- eller Snapchatfiltre, der lige giver dig en ekstra kulør eller gør dit ansigt smallere, samtidig med at filteret tilføjer lidt glimmer i billedet (selvfølgelig!).

Derfor kan det føles skræmmende at få taget et portrætbillede. Her er det jo mig som fotograf, der tager billedet og kan se, hvordan det ser ud på kameraskærmen, når du laver små bevægelser i kroppen. Samtidig er der ikke et filter installeret i objektivet, der lige kan give din hud ekstra kulør og sørge for, at dit hår glimter.

Vi lever i en tid, hvor der er så meget fokus på kontrol og perfektionisme. Vi vil gerne være i fuld kontrol og fremstå perfekt i alle situationer. Måske kender du det?

Din skønhed kommer fra din indre glød, og dét at du er unik

Du har helt sikkert hørt den gamle kliché, som siger; skønhed kommer indefra. Og selvom man kan ryste på hovedet ad det, så gør det, det ikke mindre sandt. Du er smuk, fordi du er dig – og dig findes der ingen andre af.  

Portrætbillede af Gitte, hun sidder med hovedet på skrå og hånden på kinden og ser glad ud
Portrætbillede

Vi har alle en indre glød, der er unik, og det er vores sjæl, der opbygger vores personlighed. Vores individuelle oplevelser igennem livet, fra barn til voksen, er med til at præge vores personlighed.

Som fotograf er det netop din personlighed, jeg vil have frem i portrætbilledet. De bedste portrætbilleder er uden tvivl dem, hvor personligheden skinner helt igennem, og folk tør at være sig selv. Det er ikke kun mig, der mener det – men det er også noget, jeg hører gang på gang fra mine kunder.  

De billeder, som kunderne bedst kan lide, er uden tvivl dem, hvor de slapper mest af. Det er de portrætbilleder, hvor de er helt trygge ved at være sig selv foran kameraet.

Så tænker du måske ”Ja, meeen… Hvordan får man lige sin personlighed frem i billedet? Det lyder også lidt svært.” – og det forstår jeg godt, at du synes! Men det skal du ikke bekymre dig om, fordi dette er netop kunsten ved at være fotograf, og dermed det ansvar fotografen har. Som fotograf skal man nemlig være i stand til at kunne få kunden til at slappe af, så der kommer de allerbedste resultater.

Hvordan får jeg din personlighed frem i et portrætbillede?

Til mine photoshoots fokuserer jeg meget på personlig instruktion, hvor vi indgår i en dialog. Hvis photoshootet er for meget præget af fotografens instrukser som ”Nu skal du smile på den her bestemte måde”, så bliver resultatet også påvirket, og det bliver ikke autentisk.

Som fotograf vil jeg gerne fange dit helt særlige udtryk, der viser, hvem du er. Udtryk skal være umiddelbare og ikke være påtagede.

Portrætbillede af Gitte, hun retter på håret og ser tilfreds ud
Portrætbillede

Dit unikke udtryk kommer frem i billedet, når du kommer ud af din comfort zone, hvor du glemmer din egen selvopfattelse. Gennem dialog skal jeg sørge for, at du ikke overtænker fotograferingssituationen og glemmer din eventuelle selvkritik.

Til photoshootet kan jeg finde på at spørge dig om: ”Prøv at forestille dig engang, hvor du virkelig følte succes.” Og her er succes meget individuelt. Det kan være fra dengang, du fik drømmejobbet, eller du kom ind på dit studie. Eller dengang du gennemførte en løbetur på 10 km.

Du kan også visualisere en situation, der gør dig glad. Det kan være en smuk gåtur langs stranden til en solnedgang, hvor solen er rødglødende, sammen med dem, du elsker. Eller det kan være, at du sidder på et tæppe i en skov på en solrig efterårsdag, hvor bladende stråler af rødlige, brune og gule nuancer.

Lige meget hvad det er, så når vi tænker på noget, der gør os glad, vil det give en helt bestemt gnist i vores øjne. Det er i denne situation, at vi slapper af og glemmer vores egne fordomme om os selv – og i stedet vil det helt ægte og autentiske komme frem i portrætbilledet.

Det er sjovt, fordi jeg oplever, at flere af mine kunder inden photoshootet har den opfattelse, at de ikke er særlig fotogene. De ender dog altid med at være meget overraskede over, hvor godt de selv synes, de ser ud på portrætbillederne. Og det er netop, fordi der skabes et rum, hvor de kan slappe helt af og have det sjovt, at deres personlighed skinner igennem på billedet.

Leger du med tanken om at få taget et portrætbillede?

Er du blevet nysgerrig og lidt lun på at få taget et portrætbillede? Så er du meget velkommen til at kontakte mig på nedenstående knap, hvor vi kan tale sammen omkring, hvordan et photoshoot kan være skræddersyet til dig.


Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *